Riquesa, productivitat i ocupació a les comarques catalanes 2011 (1)

L’aparició en dates recents de l’estadística oficial de macromagnituds territorials (PIB i VAB) corresponents a 2010 i les del Cens de Població de 2011 referides a llocs de treball localitzats territorialment ens permetrà actualitzar la informació i anàlisi sobre el perfil socioeconòmic de les comarques catalanes, que ja vem començar aquí.

Com a entremès us oferim aquest gràfic de dispersió on a les abcises hi ha el valor relatiu (CAT=1) de la productivitat aparent (PIB total 2010/Llocs de Treball Localitzats 2011) i a les ordenades el valor relatiu (CAT=1) de la taxa d’ocupació (Residents ocupats/Població 15-64).

Productivitat aparent i taxes d'ocupació relatives a les comarques catalanes, 2011

Productivitat aparent i taxes d’ocupació relatives a les comarques catalanes, 2011

 

El gràfic ens mostra les grans diferències entre les comarques i ens porta a una vella discussió de l’economia territorial, això és si hi ha i quin un trade-off entre productivitat i ocupació. En properes notes analitzarem amb detall aquesta relació, que té importants conseqüències en el nivell de PIB per càpita dels territoris.

De moment, si que sembla clar allò que passa en el quadrant inferior esquerra: 8 comarques que tenen valors de productivitat aparent inferior a la mitjana i taxa d’ocupació també inferior i que són les candidates principals (una manera de dir-ho) a presentar a curt i mig termini (si no els tenen ja) problemes i dificultats en la dinàmica de desenvolupament.

Tanmateix veurem que no tot és or, el que llueix en aquestes i altres dades.

 

 

Comparteix!

    Deja un comentario

    Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *


    + 4 = 13

    Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>