La classe professional va in paradiso? El perfil dels adherits a Guanyem

La aparició de GuanyemBarcelona i, tot cal dir-ho, la seva transparència, ens permet aproximar-nos al fenomen de la mobilització política i les seves característiques. Ja ho hem tractat fa uns dies al respecte de la utilització de la adhesió mijançant la signatura digital aquí.

Com sia que les adhesions recullen informació sobre la professió dels adherits, aquesta pot ser també una font que ens parli de l’impacte de la proposta. Com a hipòtesi, el perfil dels adherits vindrà condicionat, alhora, per la simpatia que mereix entre els diversos perfils socioeconòmics i també pel canal concret utilitzat.

A més, quan les persones autodescribim la professió no estem fent, naturalment, una operació estadística. De manera que podem dir sanitat, i no sabem si es tracta del director d’un hospital o del celador. També hi ha un nombre elevat de persones que prefereixen ocultar aquesta informació.

Amb totes aquestes salvetats, té interès de conèixer quines són les professions, en la mesura que poc o molt ens mostren tant la capacitat de difusió com la receptivitat que està trobant. Vet aquí la distribució dels 18.000 primers adherents. Es tracta d’una xifra prou elevada com per considerar-se ja molt representativa de qualsevol tamany poblacional.

AdheritsG1

Els ordinadors (i els col·laboradors JJH i JGV!) fan maravelles i han aconseguit classificar 14.729 professions de manera nítida. La resta bé no hi figura, bé ho és amb denominacions equívoques (cultura, sanitat,…) pel que fa al perfil professional.

Què ens diu aquesta distribució? Doncs sembla molt clar una presència majoritària dels professionals de tota mena, particularment de professors i mestres, enginyers i arquitectes i tota la gamma de professions artístiques i de la comunicació.  Aquesta classificació provinent d’autodenominació pot amagar, sens dubte, altres equívocs. Per exemple hom pot dir que és fotògraf -perque ho és- i està ocupat realment repartint pizzes. Allò més probable és que quan s’adhereixi digui que és fotògraf, no treballador de la restauració. És a dir, potser en molts casos -d’altres no, si hom diu que és catedràtic segurament fa de catedràtic- és tracta més del perfil professionals que no pas de l’ocupació dels adherits.

Podem fer-nos una idea comparada amb la població general? Doncs sí, i sense oblidar totes les consideracions anteriors, vet aquí:

AdheritsG2

La taula no deixa gaires dubtes sobre el pes del conjunt de perfils de científics, intel·lectuals, professionals i tècnics, que quadrupliquen entre els adherits el pes que tenen entre la població en general. Hi ha un pes notablement inferior entre allò que diríem els treballadors industrials, els desocupats, els jubilats i els altres inactius.

A partir d’aquí, tot són preguntes sense gaires respostes. Sincerament, no crec que el perfil sigui substancialment diferent que el de les persones actives en altres propostes polítiques o socials, que sabem està molt condicionat pel perfil socioeconòmic.

O potser sí?

(Nota curiosa: El nombre de professionals de les arts (músics, cantants, escriptors, poetes, fotògrafs, ballarins, pintors, dibuixants, il·lustradors, coreògrafs, escenògrafs, escultors,…) passa del miler)

Comparteix!

    Deja un comentario

    Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *


    1 + 3 =

    Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>